Afganca, Afganistan'ın resmi dilidir. Aynı zamanda, Pakistan'ın bir bölümünde de Afganca konuşulur. Afganca'ya yerel dilde Peştuca da denir. Özellikle Kurtuluş Savaşı yıllarında, Afganistan devletinin ve Afgan halkının zor bir mücadele yürüten devletimize gösterdiği destek ile iki ülke halkı arasında samimi ve sarsılmaz bir bağ kurulmuştur. Bu bağ, ilerleyen zamanlarda da devam etmiş ve iki ülke sürekli bir dayanışma ve iletişim halinde olmuştur. Ülkemizde çok sayıda Afgan vatandaşı yaşamaktadır. Hal böyle olunca, Afganca yeminli tercüme ve noter onaylı tercüman ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Afganca, yapısı itibariyle öğrenmesi ve konuşması açısından en zor dillerden biridir. Bu bakımdan, Afganca yeminli tercüme yapacak kişinin anadilinin Peştuca olması çeviride büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Bu tercümeyi dildeki uzmanlığı ile birlikte, noter yeminli bir tercüman yaparsa, metinlerdeki hata payı en aza inecektir.
Alıcılar birçok alanda Afganca - Türkçe yahut da Türkçe - Afganca çeviriye ihtiyaç duyabilir. Ancak, istatistik verilerine göre bu dildeki tercüme ihtiyaçlarının büyük bir kısmı ehliyet tercümesi olarak belirlenmiştir. Bunun dışında, iş görüşmesi, hastane, tapu, noter, ticari görüşmeler gibi birçok konuda Afganca tercüme ve noter yeminli tercümana ihtiyaç vardır.
Afganca yeminli tercüme nasıl yapılır?
Bir evrakın yeminli tercüme sıfatını taşıması için belli başlı kriterler vardır. Evrakın tercümesini profesyonel bir şekilde sadece noter onaylı tercümanlar yapmalıdır. Tercüme işlemi sonlandıktan sonra, tercüme yapılan evrakın çıktısı alınarak tercüman tarafından imzalanıp kaşelenir. Yeminli tercümede, tercümeyi yapan kişinin ıslak imza ad, soyad, hedef dil, kaynak dil bilgisi, tarih, yer gibi verilerinin dışında tercümeyi yapan kişinin yeminli beyanı da belge üzerinde yer almak zorundadır. Ülkemizde yeminli tercüman sıfatını sadece noterler verebilmektedir.
Eğer bu işlemlerin ardından Apostil (bir belgenin gerçekliği onaylanarak başka bir ülkede o belgenin geçerli olması için alınan belge onay sistemi) alınmak isteniyorsa ilk önce evrakın noter onayının alınması gerekir. Bu işlemi, Kaymakamlık ya da Valiliğe gidilerek onaylama aşaması takip eder.
Yeminli tercümenin yapıldığı kurumsal firmalar müşterinin isteği doğrultusunda bu adımları takip edebilirler.